nl fr en

Basralocus

Andere namen

Basterd locus (Suriname), angélique (Frans-Guyana), angelica do para (Brazilië)

Wetenschappelijke naam

Dicorynia guianensis Amsh.

Familie

Leguminosae - Caesalpiniaceae

Herkomst

Suriname, Frans-Guyana, Brazilië

Houtbeschrijving

Het kernhout is goud-, roest- of purpelbruin van kleur met meestal een bruinrode gloed. Het steekt duidelijk af tegen het 30-60 mm brede spint dat in verse toestand lichtgrijs van kleur is en na blootstelling aan het daglicht licht roodbruin van kleur wordt. Vooral op het kwartierse vlak vertoont het hout vaak een streeptekening, terwijl op het dosse gezaagde hout meestal een vrij duidelijke vlamtekening zichtbaar is die door parenchymbandjes wordt veroorzaakt. Glad geschaafd en eventueel geschuurd, heeft basralocus van nature een vrij hoge glans. Etagebouw van de stralen op het tangentiale vlak is vaak duidelijk waarneembaar. Het kernhout is zeer duurzaam en is dan ook zeer goed tegen schimmel- en instectenaantasting bestand. Door de combinatie van inhoudsstoffen en de aanwezigheid van microscopisch kleine kiezellichaampjes in het hout (0,5-2,5%) is basralocus gewoonlijk (afhankelijk van het kiezelgehalte dat echter meestal hoog genoeg is) bestand tegen paalwormaantasting in een gematigd klimaat. In de waterbouw, vooral in zeewater, wordt hiervan dankbaar gebruik gemaakt. De donkere soorten basralocus bevatten over het algemeen de meeste kiezel in het weefsel. Basralocus is bestand tegen aantasting door zuren.

Nerf

Fijn tot matig grof

Draad

Recht, meestal kruisdraad of warrige draad

Volumieke massa

Van 660 tot 900 kg/m3
Gemiddeld: 730 kg/m3

Duurzaamheid

Duurzaam
(klasse II)

Stabiliteit in gebruik

Buiten: laag

Bijzonderheden

Door zijn paalwormbestendigheid en sterkte is basralocus bij uitstek bruikbaar als paalhout en constructiehout in de waterbouw, zoals voor remmingwerken, steigers, gordingen en strandhoofden. De beslagen palen in de waterbouw zijn meestal van basralocus. Verder kan het, mede door zijn uiterlijk, gebruikt worden voor binnenbetimmeringen en parket- en strokenvloeren. Doordat het bestand is tegen zuren kan het gebruikt worden voor vaten voor zure vloeistoffen. In de productielanden wordt het ook voor meubelen gebruikt, waarvoor dan het lichtere hout (van kleur en volumieke massa), dat gemakkelijker is te bewerken, wordt uitgezocht.

Veel van ons hout is FSC® gecertificeerd en komt uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden. Dit wil zeggen dat rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.

Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935

info@jadimex.be