nl fr en

Thermo Essen

Voor we verder ingaan op het proces om tot thermo essen te komen een kleine verduidelijking over de houtsoort Essen:

 

Andere namen

Europese essen, Amerikaans essen, White ash, Green ash, Black ash, Japans essen

 

Familie

Oleaceae

 

Groeigebied

  1. Europa en Klein-Azië
  2. De oostelijke helft van Noord-Amerika
  3. China en Japan

 

Boombeschrijving

De afmetingen van de es zijn sterk afhankelijk van de groeiplaats en de bodemgesteldheid. De hoogte van de Europese es varieert van 20-30m, maximaal 40m. De takvrije stam heeft een lengte van 15-20m en een diameter van 0,4-0,9m.

 

Houtbeschrijving

Het hout dat wij voornamelijk gebruiken van essen is het zeer brede spint waarvan de kleur varieert van wit tot geelachtig of licht geelbruin. Het kernhout, dat slechts bij bomen vanaf een leeftijd van circa 60 jaar of ouder voorkomt, is bruin. Essen staat bekent om zijn taaiheid.

 

Draad

Recht, soms golvende draad

 

Nerf

Grof

 

Volumieke massa

(510-)680-700-750(-830) kg/m³ bij 12% vochtgehalte, vers 750-1150 kg/m³

 

Werken

Groot.

Krimp nat-12%, rad. 2,3%, tang. 4,9%

 

Hardheid volgens Janka

Langsvlak 4000-6100N

 

Duurzaamheidsklasse (zonder thermische behandeling)

Praktijkervaring en veldonderzoek: 5

 

 

Thermo essen 

 

Hoe wordt thermo essen gemaakt?

 

Thermisch gemodificeerd essen is essen dat bij een temperatuur rond 230°C en bij een verlaagde zuurstofconcentratie behandeld is, de belangrijke eigenschappen worden over de volle doorsnede van het hout blijvend veranderd.

 

De thermische modificatie van de thermo essen is een deelpyrolyse in een zuurstofarme omgeving.

Deze pyrolyse leidt tot een verandering van de chemische samenstelling van de celwand:

 

- afbraak van hemicellulose (vanaf 140-150°C) en α-cellulose (boven 150°C)

- afbraak en omzetting van lignine (verhoging van het relatieve lignineaandeel)

- verwijderen van vluchtige componenten (hars en dergelijke).

 

Als afbraakproducten ontstaan onder andere organische zuren.

Het belangrijkste effect is de vermindering van het aantal OH-groepen in het thermo essen.

 

Smartheat® van Lignius voor de perfecte Thermo essen.

 

Om nog meer voordeel te halen uit de thermisch behandeling en uit onze thermo essen werken wij samen met een gespecialiseerd bedrijf dat dit procedé nog verder op punt heeft gezet door:

 

Dit procedé noemt Smartheat® en is ontwikkeld door Lignius en is uniek in de wereld.

 

- verlaging van de zuurstof door het aanhouden van een vacuüm

- Efficiënte en homogene warmteoverbrenging door contactwarmte

- Druk op het hout zodat de warmteoverbrenging efficiënt verloopt en het hout niet vervormt

 

Deze thermische modificatie « à la carte » is uniek en duidelijk afwijkend met de andere gangbare thermische modificaties.

Veel van ons hout is FSC® gecertificeerd en komt uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden. Dit wil zeggen dat rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.

Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935

info@jadimex.be