nl fr en

Louro Gamela

Andere namen

Louro gamela, louro vermelho, canela (Brazilië), grignon franc, grignon rouge (Frans-Guyana), red louro (Groot-Brittannië), determa (Guyana), wane, wana, wanoe, bewana (Suriname)

Wetenschappelijke naam

Sextonia rubra

Familie

Lauraceae

Herkomst

Brazilië, Frans-Guyana, Guyana en Suriname

Houtbeschrijving

Vers gezaagd heeft het kernhout een zalmkleurige tint die tijdens het drogen licht roodbruin tot soms iets geelachtig roodbruin wordt, met een matige tot duidelijke goudachtige glans. Het 20-50 mm brede spint heeft een geelachtige witte tot vuilgele of grijsbruine kleur die duidelijk verschilt van het kernhout. Door kruisdradigheid kan het hout een lichte streepfiguratie vertonen, waardoor het dan enigszins op mahonie lijkt. Pas gezaagd nat Louro Gamela verspreidt een prikkelende geur die na het drogen verdwijnt. Het houtweefsel van Louro Gamela is doordrenkt met een wasachtige substantie, waardoor het hout moeilijk vocht opneemt of afstaat.

Nerf

Matig grof

Draad

Recht tot kruisdradig, soms warrig

Volumieke massa

Van 550 tot 750 kg/m3
Gemiddeld: 620 kg/m3

Duurzaamheid

Duurzaam
(klasse II)

Stabiliteit in gebruik

Buiten: middelmatig

Bijzonderheden

Louro Gamela is een zeer langzaam drogende houtsoort. Dun hout droogt matig snel.

Veel van ons hout is FSC® gecertificeerd en komt uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden. Dit wil zeggen dat rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.

Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935

info@jadimex.be