nl fr en

Fava Amargosa

FAVEIRA AMARGOSA

Andere namen

Fava Amargosa, faveira amarela, angelim amargoso, fava amarela, fava bolacha, faveira bolacha, angelim araroba (Brazilië), maqui (Colombia), inkassa, yongo (Frans-Guyana); arakaka, arisauro (Guyana), amargo (Honduras), amargo (Panama), gele kabbes (Suriname), danto (Midden-Amerika).

Wetenschappelijke naam

1. Vatairea paraensis Ducke

2. Vataireopsis araroba Ducke, Vataireopsis speciosa Ducke

Familie

Leguminosae (Papilionaceae)

Herkomst

Tropisch Zuid- en Centraal-Amerika

Houtbeschrijving

Het kernhout is vers gezaagd geel, nadonkerend van oranjebruin tot donkerbruin of bruin met een geelgroene tint. Het 20-80 mm brede spint is duidelijk verschillend van kleur en witachtig, grijsachtig of bruinachtig geel. Door het ruim aanwezige parenchym rond de vaten heeft fava amargosa fijne maar opvallende lichte strepen. De smaak is zeer bitter en kruidig, de geur is niet opvallend. Gezien de grote verschillen in volumieke massa tussen de verschillende soorten is het verstandig hiermee rekening te houden en /of grenzen te stellen voor bepaalde toepassingen.

Nerf

Grof

Draad

Rechte tot onregelmatige draad met lichte tot sterke kruisdraad

Volumieke massa

Van 540 tot 950 kg/m3
Gemiddeld: 660 kg/m3

Duurzaamheid

Duurzaam
(klasse II)

Stabiliteit in gebruik

Vermoedelijk gering

Bijzonderheden

Bij Fava Amargosa kunnen het zaagsel en het gele poeder dat zich in het hout bevindt, tijdens bewerking irritaties van ogen, neus en longen veroorzaken. In het geval van aanraking en contact met houtstof kunnen allergische reacties ontstaan bij huid en slijmvliezen.

Veel van ons hout is FSC® gecertificeerd en komt uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden. Dit wil zeggen dat rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.

Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935

info@jadimex.be