nl fr en

Bangkirai

Familie
Dipterocarpaceae

Herkomst
Zuidoost-Azië

Houtbeschrijving
Spinthout: grijsgeel
Kernhout: bruingeel tot roodachtig bruin

Nerf
Middelmatig

Draad
Vaak kruisdraad

Volumieke massa
Van 700 tot 1150 kg/m3
Gemiddeld: 950 kg/m3

Duurzaamheid
Duurzaam
(klasse II)

Stabiliteit in gebruik
Buiten: gering
Binnen: gering tot middelmatig

Bijzonderheden
Bangkirai is afkomstig van verschillende Shorea-soorten, die onderling verschillen op botanisch vlak, maar die men niet meer van elkaar kan onderscheiden eens het hout gezaagd is. Deze houtsoort is ook bekend onder de naam selangan batu of yellow balau, maar in geen geval red balau.

Andere namen

bangkirai, benuas, damar laut, simantuk, poöti (Indonesië), bangkirai (Nederland), yellow balau (Peninsular Maleisië), selangan batu, selangan batu kumus, balau kumus, tekam (Noord-Borneo, Sarawak), gisok, malayakal, yakal (Filipijnen), aek, las-tao, chan (Thailand), song-da (Vietnam).

En Bankirai dan?

Botanische naam

Shorea atrivernosa Sym., S. foxworthyi Sym., S. gisok Foxw., S. glauca King, S. laevis Ridl. (= S. laevifolia (Parijs) Endert), S. maxwelliana (v. Sl. ex Foxw.) Sym., S. spec. div. Sectie: Shorea, Neohopea (Ashton 1983).

Houtbeschrijving

Vers is het kernhout van balau geel tot grijsbruin gekleurd, soms met een roodachtige tint. In het daglicht verkleurt het in het begin snel tot bruin en daarna nog slechts langzaam tot donkerbruin. Het wit tot lichtbruin gekleurde spint steekt duidelijk af bij het kernhout en is 20-70 mm breed. Balau heeft een fijne en gelijkmatige structuur en gewoonlijk een sterke kruisdraad waardoor op het radiale of kwartierse vlak een duidelijke streeptekening ontstaat. Axiale harsgangen komen in tangentiaal verlopende bandjes veel in het hout voor en vormen op het langsvlak van het hout witachtige strepen. Afgezien van soms voorkomende pin holes (kleine wormgaatjes), kleine harszakken en enkele oppervlaktescheurtjes is het hout nagenoeg foutvrij.

Verzagen
Goed, ondanks de hardheid van het hout en de harszakken die het gereedschap kunnen vervuilen. Gestelliteerde messen en een snijhoek van 20° zijn aan te raden.

Drogen
Zeer langzaam. Grote kans op oppervlaktescheuren en kopse scheuren, vooral bij blootstelling aan de zon en indien het hout te snel wordt gedroogd. Het dient dus langzaam en voorzichtig te worden gedroogd. Voor grote doorsneden
eerst een tijdje aan de lucht laten drogen. De zwarte wormsteken (“pinholes”) in het droge hout wijzen niet op een actieve aantasting, maar op een aantasting door nathoutboorders, die definitief stilvalt na droging van het hout.

Schaven
Spaanhoek niet te groot nemen gezien de kruisdraad en de hardheid.

Spijkeren/schroeven
Voorboren noodzakelijk.

Lijmen
Moeilijk, zelfs bij snel uithardende lijmen.

Oppervlakafwerking
Slecht, zeker wanneer was of transparante vernissen gebruikt worden. Verder kan door de fijne oppervlaktescheuren de afwerkingslaag afbladderen indien het hout blootgesteld is aan weersomstandigheden. Men gebruikt best niet-filmvormende producten.

Aan te raden gereedschap
Ondanks zijn hardheid en de aanwezigheid van harsen werkt deze houtsoort niet afstompend.

Diversen
Deze houtsoort is zeer geschikt voor toepassingen waar geen afwerking nodig is. Goede weerstand tegen scheikundige producten en zuren, alsook tegen de aantasting door insecten en schimmels.

 

Producten

Bangkirai terrasplanken

Bangkirai rabatschermen

Bangkirai tuinschermen

Bangkirai palen

Veel van ons hout is FSC® gecertificeerd en komt uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden. Dit wil zeggen dat rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.

Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935

info@jadimex.be