nl fr en

Azobé

Wetenschappelijke naam

Lophira alata

 

Familie

Ochnaceae

 

Herkomst

West- en Midden-Afrika

 

Houtbeschrijving

Spinthout: bleekroze

Kernhout: chocoladebruin tot purperrood, met witachtige inhoudsstoffen in de vaten

 

Nerf

Grof

 

Draad

Vaak kruisdraad

 

Volumieke massa

Van 950 tot 1100 kg/m3

Gemiddeld: 1050 kg/m3

 

Duurzaamheid

Zeer duurzaam tot duurzaam (klasse I-II)

 

Stabiliteit in gebruik

Buiten: gering Binnen: gering

 

Bijzonderheden

Azobé is bijzonder zwaar, dus gebeurt de vochtopname en -afgifte vrij langzaam. Het is dan ook weinig gevoelig voor vochtwijzigingen.

 

Andere namen

aba (Nigeria), akoga, akogha, akoura (Gabon, Guinee), azobé (Ivoorkust, Frankrijk, Duitsland), Aya (Kongo, Zaïre), bongossi, (Kameroen, Duitsland), bakundu (Kameroen), bonkolé (Kongo), eba (Nigeria), ekki (Nigeria, Groot-Brittannië), endwi (Sierra Leone), esore (Ivoorkust), hendui (Liberia, Sierra Leone), kaku (Ghana), okoga (Kameroen).

 

Houtbeschrijving

Het kernhout is vers roodbruin en verkleurt naar donkerrood tot chocoladebruin, of soms tot violetachtig donker roodbruin. Azobé heeft opvallende wit tot geel gekleurde inhoudsstoffen in de vaten. De structuur is in het algemeen vrij regelmatig. Door de kruisdradigheid zijn op het kwartierse vlak afwisselend lichte en donkere banen te zien. Het dosse vlak vertoont een vaag streepdessin, veroorzaakt door het kleurverschil tussen vezel en parenchymweefsel. Bij vers azobé komt tussen het kernhout en spint vaak een 80-120 mm brede ring lichter gekleurd overgangshout voor. Droog krijgt dit nog niet volledig verkernde hout dezelfde kleur als het kernhout. Dit overgangshout is minder duurzaam dan het overige kernhout. Het tot 50 mm brede spint is scherp afgetekend en heeft een duidelijk lichtere kleur dan het kernhout.

 

Verzagen

Groot vermogen nodig. Gestelliteerde messen aanbevolen. Versgezaagd azobé bezit een typische geur (looistoffen) die na verloop van tijd verdwijnt.

 

Drogen

Moeilijk en zeer langzaam. Gelukkig is het voor de meeste toepassingen niet nodig het hout te drogen. Grote kans op scheuren en vervorming. Goede stabiliteit na drogen.

 

Schaven

Groot vermogen nodig. Spaanhoek van 15° (kruisdraad). Door de hardheid van het hout snelle afstomping van het gereedschap.

 

Spijkeren/schroeven

Voorboren noodzakelijk. Geen te hoge draaisnelheid om het verbranden van het hout te vermijden.

 

Lijmen

Moeilijk, behalve met resorcinelijmen.

 

Oppervlakafwerking

Goed, maar de meeste toepassingen vragen geen afwerking. Azobé heeft een zeer goede weerstand tegen scheikundige producten.

 

Aan te raden gereedschap

Azobé laat zich vrij gemakkelijk bewerken, mits het gereedschap aangepast is aan zijn hardheid.

 

Diversen

Deze houtsoort is zeer geschikt voor buitentoepassingen en mag blootgesteld worden aan moeilijke omstandigheden (bar klimaat of een agressieve omgeving).

Producten

Azobé damwand

Azobé palissaden

Azobé afgeronde palissaden

Azobé gezaagde balken

Azobé vlechtmatten

Azobé opgeklampte schotten

Azobé verkeerspalen

Veel van ons hout is FSC® gecertificeerd en komt uit bossen die op een verantwoorde wijze beheerd worden. Dit wil zeggen dat rekening wordt gehouden met ecologische, economische en sociale vragen van het heden en de toekomst.

Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935

info@jadimex.be